Financiële to-do lijst als je een kind krijgt

3 december 2018, door Marjet Winsemius
21 min

Hoe dierbaar en onmisbaar een kind in je leven ook is, de realiteit is dat het hebben van kinderen geld kost. Veel geld. Zo heeft het CBS berekend, dat aan één enkel kind 17% van het besteedbaar inkomen opgaat. Het hebben van twee (26%) of meer kinderen is relatief goedkoper, maar al met al kom je aan een fikse kostenpost, dus. En vaak gaat één van de twee ouders na de komst van een kind minder werken, waardoor het besteedbaar inkomen zelf ook nog eens afneemt. Hoe knoop je dan de eindjes een beetje leuk aan elkaar? We hebben meer 30 praktische tips voor je op een rij gezet… op elk denkbaar vlak.

De kosten voor een kind: waar gáát het eigenlijk allemaal heen?

Natuurlijk wisselen uitgaven per gezinsinkomen, maar bekijk je het van geboorte tot het 18e levensjaar, dan komen die uitgaven gemiddeld neer op een kleine ton per kind. Hiervoor geldt overigens ‘hoe ouder je kind, hoe duurder’: tot twaalf jaar moet je rekenen op circa 30.000 euro, van twaalf tot 18 jaar op nog eens zo’n 80.000 euro. In deze bedragen zijn alle levensonderhoudskosten voor je kind meegenomen, van woonlasten, voeding en kleding tot sport- en schoolkosten.

Alles bij elkaar = veel

Wáár de meerkosten precies in zitten, wisselt natuurlijk per gezin en is bovendien afhankelijk van de leeftijd van je kind. In elk geval zullen je uitgaven aan boodschappen, energiekosten, kleding, eten en vakanties stijgen. Als je eerste kind zich aandient, wil je misschien groter gaan wonen en een grotere (of veiliger) auto en heb je te maken met éénmalige kosten voor de babyuitzet (van wiegje tot autostoeltje, van flesjes en slabbetjes tot kinderwagen). De dagelijkse kosten, van babyvoeding en luiers tot kosten voor de kinderopvang komen daar nog bij. Bij oudere kinderen krijg je bijvoorbeeld periodiek te maken met kosten voor hobby’s en sporten, mobiele telefoon en vervoer, of dat nu een OV kaart of een fiets is. Op de website van het NIBUD is veel informatie te vinden over de kosten van een kind per leeftijdscategorie.

Werk en zorg combineren… Wat heb je nu en wat heb je later te besteden?

Kinderen krijgen betekent werk en zorg combineren. Maar wat is wijsheid als jij, je partner of misschien wel jullie allebei (al dan niet tijdelijk) minder willen gaan werken? Wist je bijvoorbeeld, dat het voor het gezamenlijk inkomen vaak gunstiger is om allebei 32 uur te werken in plaats van 24 en 40 uur? Dat komt door de regels rond de algemene heffingskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting, die berekend worden op basis van het laagste inkomen. Je hebt, kortom, nogal wat om rekening mee te houden. De Werk-zorgberekenaar, een tool ontwikkeld door het Nibud en WomenInc, helpt je te bepalen wat voor jou/jullie de beste verdeling is.

Slim verdelen van werk en zorg loont

Wil je gebruik maken van kinderopvang? De prijzen hiervoor lopen nogal uiteen. De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, BOinK, doet hiernaar jaarlijks onderzoek en die cijfers vind je op hun website. De prijzen lopen uiteen van 5 tot 9 euro per uur. Afhankelijk van de uurprijs, het aantal uren dat je kinderopvang afneemt en je inkomen kun je een deel hiervan vergoed krijgen. Check dus vooral of en wanneer je recht hebt op kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst heeft ook een handige rekenhulp voor die je inzicht geeft in de hoogte van de toeslag. Goed om te weten: het maximale uurtarief waarvoor je in 2018 kinderopvangtoeslag krijgt, is €7,45. Rekent het kinderdagverblijf een hoger tarief per uur, dan krijg je voor je extra kosten geen toeslag.

Kostenpost nr. 1 bij het combineren van werk en zorg: kinderopvang

Inzicht in je pensioen heb je op ieder moment op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Wil je weten wat investeren in werk je op je oude dag oplevert en wat het opnemen van verlof of andere veranderingen in je gezins- of werksituatie betekenen? WomenInc heeft een handig I Love Pensioen stappenplan ontwikkeld. Zo heb je straks een helder verhaal!

Keuzes van nu met het oog op later: werk, zorg en je pensioen

Bespaar op kinderkosten en spaar meteen het milieu!

Of je nu weinig of meer te besteden hebt, met een slimme, duurzame aanpak bespaar je niet alleen op kinderkosten, maar is de natuur vaak ook beter af. Zo ziet de toekomst er voor jou én je kinderen ook meteen beter uit. Wat je daarvoor nodig hebt? Wie een beetje creatief is, bewuster kijkt naar aan- en inkopen en de tijd neemt voor het betere speur- en uitzoekwerk, komt al een heel eind. Neem, zodra de leeftijd ernaar is, je kind mee in je bespaaractiviteiten. Zo maak je het spelenderwijs spaar- én milieubewust. Om je op weg te helpen hebben we een paar praktische tips en links voor je op een rij gezet.

Boodschappen doen kan een stuk voordeliger… als je erover nadenkt

Goedkoop inslaan is eigenlijk gewoon een kwestie van bewust bezig zijn én goed opletten. Zó wordt jij een absolute shopping king of queen:

 • Gebruik een boodschappenlijstje om impulsaankopen te voorkomen.
 • Koop als het even kan alleen producten die in de aanbieding zijn of via bulkacties.
 • Is een grotere verpakking voordeliger, maar heb je voor je maaltijd maar de helft nodig? Stem je weekmenu erop af en maak de volgende dag iets anders met de overgebleven ingrediënten.
 • Houd een huishoudboekje bij en stel een weekbudget op voor eten en drinken. Inzicht maakt bewust, tenslotte!
 • Houd spaar- en cashbackacties in de gaten en doe mee aan prijsvragen. Nog leuk ook.
Budgetvriendelijk ontspannen voor dubbele pret

Ga je er graag op uit met je kind, maar houden de kosten je soms tegen? Zó wordt het voor iedereen leuk:

 • De kosten van eten en drinken kan een stuk vriendelijker voor je portemonnee dan een bezoek aan uitspanning of terras: maak samen met je kind gezellig van tevoren de lunch en snacks klaar, als je bijvoorbeeld naar het strand of het bos gaat, en zoek samen een fijn plekje om het op te peuzelen.
 • Kun je je met jouw inkomen geen bezoekje aan de dierentuin of museum veroorloven? Vraag dan bij de gemeente of je in aanmerking kunt komen voor een kortingspas of bijdrage.
 • Stel een gezinsspaarpot in voor leuke uitjes (doe er bijvoorbeeld steeds je kleingeld in).
 • Maak van tweedehands shoppen een uitje en ga samen op schattenjacht in de kringloopwinkel!
Geen geld, maar spùllen…

Niet alles dat je nodig hebt voor je kind, hoeft (veel) geld te kosten:

 • Leen, als het even kan, een deel van je babyuitzet. Vaak heeft een broer, zus, neef, nicht of vriend(in) nog van alles op zolder of in de schuur staan. Met een likje verf, een goede wasbeurt of een beetje smeerolie kunnen ledikantjes, speelkleden en buggy’s meestal nog een hele tijd mee!
 • Koop kleding, kinderbedjes, speelgoed, kinderfietsen en sportuitrusting tweedehands (je kinderen groeien er waarschijnlijk toch zó uit).
 • Afzwemmen, tand eruit, eerste schooldag: niet iedere gelegenheid vraagt om een gekocht cadeautje. Met een beetje creativiteit kun je je kind ook heel blij maken (volop inspiratie op Pinterest).
Kinderopvang: sharing is caring

Dat de opvang van je kind een flinke kostenpost is, mag geen geheim zijn. Waar je op kunt letten:

 • De kosten voor kinderopvang kunnen sterk uiteenlopen. Neem dus ook het financiële plaatje mee als het tijd is om de juiste kinderopvang te kiezen.
 • Check in elk geval of je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.
 • Bespreek met opa’s en oma’s of andere familieleden of zij willen oppassen/structureel een deel van de opvang op zich willen nemen.
 • Vraag eens bij andere ouders na of zij buiten de reguliere opvang een oppas met je willen delen. Gezellig voor de kinderen en kostenbesparend!
Zuiniger In en om het huis

Juist in de dagelijkse dingen kun je een boel resultaat behalen:

 • Maak met je gezin afspraken over/een sport van kort douchen. Heb je een bad? Samen met je kind in bad bespaart niet alleen water, maar is ook nog dikke pret!
 • Het gebruik van wasbare luiers van (eco)katoen, kunstvezel of bamboe in plaats van wegwerpluiers scheelt op jaarbasis tussen de 200 en de 700 (!) euro. Het overwegen waard, dus. Bijkomend voordeel: kinderen met wasbare luiers zijn vaak eerder zindelijk. Ook dat scheelt dus!
 • Draai je was altijd met een volle trommel, op lagere temperaturen en bij voorkeur op de ecostand. Gebruik de wasdroger alleen als het echt nodig is.
 • Hardnekkige vlekken op kleding of meubels? Met de juiste tips hoef je niks voortijdig weg te gooien!
 • Haal ongebruikte opladers van iPads e.d. uit het stopcontact en zet zoveel mogelijk apparatuur na gebruik écht uit, in plaats van op de spaarstand.
 • Krijgt je kind een mobieltje? Veel providers bieden gezinskorting en de mogelijkheid bundels met elkaar te delen. De moeite van het uitzoeken waard!
Frisser (en goedkoper) van en naar school!

We staan er soms niet bij stil, maar kosten besparen en duurzamer leven gaan gelukkig vaak hand in hand:

 • Breng je kind, als het even kan, lopend of met de fiets naar school en de opvang. Een stuk gezonder voor jullie én het milieu.
 • Wordt het toch de auto? Kijk of je kunt carpoolen met vriendjes uit de buurt.
Sparen en aflossen scheelt echt

Slim met je geld omgaan kan heel simpel zijn:

 • Zet elke maand wat geld op een spaarrekening je kind voor grote uitgaven later. Denk bijvoorbeeld aan autorijlessen of studeren. Elke keer een klein bedrag voel je nu eenmaal minder dan een grote som ineens!
 • Los schulden als het even kan extra af. De rente die je ontvangt op een gemiddelde spaarrente is over het algemeen lager dan de rente die je betaalt over een lening of hypotheek.
 De kosten voor je kind hoef je niet altijd alleen te dragen

Weet waar je recht op hebt! Er zijn namelijk nog al wat regelingen en vergoedingen die het jou een beetje makkelijker kunnen maken:

 • Zoek uit of je recht hebt op kinderopvangtoeslag en zorgtoeslag. Doe hetzelfde voor belastingregelingen als de inkomensafhankelijke combinatiekorting (tot je jongste kind 12 jaar is) en kindgebonden budget.
 • Sportclubs kosten voor jeugdleden gemiddeld tussen de 50 en de 250 euro per jaar, nog los van de eventueel aan te schaffen sportkleding en/of sportschoenen. Ook muziekles en andere culturele activiteiten kunnen flink in de papieren lopen. Heb je zelf niet de middelen om een lidmaatschap voor je kind te betalen? Mogelijk kun je gebruik maken van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.
 • Informeer bij je gemeente naar de voorzieningen voor kinderen van ouders met een beperkt inkomen en check of je in aanmerking komt voor een kortingspas of bijdrage voor de activiteiten van je kind.
 • Sommige zorgverzekeraars vergoeden sportkosten van kinderen. Vraag ernaar!
 • Op de website van het NIBUD kun je alvast berekenen of je recht hebt op landelijke tegemoetkomingen of gemeente-specifieke regelingen.

Terug naar overzicht

Leave a Reply