Zet jezelf op nummer één

5 mei 2017, door Marjet Winsemius
4 min

Hoe verdeel je je tijd tussen je baby, werk, partner, vrienden, huishouden? En waar blijf jij zelf in dit verhaal? Weet dat het nuttig is, zelfs nodig om af en toe niets te hoeven, te luieren of je volle aandacht te geven aan iets dat helemaal van jou is.

Wees lief voor jezelf

Door tijd aan jezelf te besteden, kun je weer opladen. En als jij goed in je vel zit, heb je ook meer te geven. Bijkomend voordeel: als jij je kind laat zien, dat je goed voor jezelf zorgt, dan leer je hem/haar meteen dat dat volstrekt normaal is. Vind je het lastig? Met deze tips helpen we je op weg:

  1. Weg schuldgevoel: “nee” zeggen tegen anderen en tijd doorbrengen zonder je kinderen is heel gezond. Je hebt het druk genoeg en je zorgt het beste voor je kinderen als je ook voor jezelf zorgt;
  2. Goed is goed genoeg. Niet alles hoeft, niet alles hoeft nu, niet alles hoeft perfect: er zijn vast wel dingen die kunnen wachten nu je een kind hebt. Maak prioriteiten;
  3. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Vraag en accepteer hulp van familie en vrienden, daar is niks geks aan;
  4. Gebruik je netwerk: kijk of je met andere ouders in de buurt goeie afspraken kunt maken over het af en toe oppassen op elkaars kinderen. Gratis tijd voor jezelf!
  5. Maak het jezelf gemakkelijk: laat bijvoorbeeld je boodschappen en andere aankopen gewoon thuisbezorgen;
  6. Zoek mensen op met positieve energie, mijd mensen die veel klagen en zeuren;
  7. Plan je me-en us-time: of je nu samen iets gaat ondernemen, of alleen languit op de bank wil Netflixen, schrijf je/jullie vrije avond of dag echt op in je agenda. Zo kan er geen misverstand zijn over de tijd voor jezelf en elkaar!

Terug naar overzicht

Leave a Reply