Geef gewoon de schuld aan de werkende ouder

25 juni 2018, door Renate Tromp
7 min

Nederlandse kinderen bewegen te weinig. De veroorzakers zijn de ususal suspects: social media en te drukke, werkende ouders. De oplossing is een zoveelste toets, een gymtoets, voor kinderen. Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig?

Zondebok

Het is een terugkerend fenomeen. Ergens gaat er iets niet helemaal goed met onze kinderen en we gaan direct op zoek naar een zondebok. Natuurlijk is het goed dat gezond eten, een goede lichaamshouding of zoals deze week voldoende bewegen wordt onderzocht bij kinderen. Maar helpt het door meteen te wijzen naar werkende ouders die het slechte voorbeeld geven zoals socioloog Tanja Traag (ik zal geen grappen maken over haar naam) beweert in een filmpje op de site van het CBS die dit onderzocht?

Druk op ouders

Ik denk van niet. Ik zie dat de druk op ouders heel hoog is en dat ze roeien met de riemen die ze hebben. De agenda dicteert. Dus zolang bedrijven eisen dat we allemaal stipt om 9 uur op die bureaustoel zitten, zullen er ouders zijn die kiezen voor de snelste weg. De auto. Zolang wij geen systeem hebben waarbij ouders werken en kinderen op school sporten en eten, zullen er ouders zijn die kiezen voor een makkelijk maal of dan maar even voor die tv als er nog snel moet worden gekookt. Zolang de haast bij iedereen leidt tot agressief gedrag in het verkeer en het massaal door rood rijden, zullen er ouders zijn die wel twee keer nadenken voordat ze hun kind alleen laten fietsen.

Intelligente oplossingen

De problemen van mens en maatschappij zijn divers en hangen met van alles samen. De tijdgeest noemen we dat. Het zou fijn zijn als daarbij de druk op ouders én op kinderen ook als een gegeven wordt gezien. Alleen dan zullen we met intelligente oplossingen komen die die druk niet verder verhoogt, zoals een gymtoets of sporteisen. Alleen dan zullen we met echt structurele oplossingen komen die rust brengen in de hele samenleving, oplossingen integreren en het beste in iedereen, ook in ouders en kinderen, naar boven halen. Dan komt het met die goede lichaamshouding, dat gezondere eten en meer bewegen ook wel goed.


Terug naar overzicht

Leave a Reply