Het einde der tijden. Eindelijk!

5 oktober 2018, door Renate Tromp
4 min

Twee keer per jaar krijg ik bijkans een halve depressie als de klok een uur vooruit moet of terug. Het ontregelt alles. Inderdaad de tien, twintig-tal klokken die je als mens bezit en waarvan je zes maanden later wéér niet weet hoe die ook alweer verzet moeten worden. Maar het ontregelt ook mijzelf, de kinderen en zelfs de hond. Hulp komt nu uit onverwachte hoek. Ik zeg doorzetten!

Sinds 1977, middenin de oliecrisis, is het voor Europese landen verplicht de zomertijd in te stellen zodat het ‘avonds langer licht is. Het hele idee stamt oorspronkelijk uit Nazi Duitsland, ook toen om energie te besparen. Gek genoeg wil Europa het nu, in tijden van duurzaamheid, alsnog afschaffen. Of dat wil zeggen: het verzetten van de klok moet als het aan de EU ligt worden afgeschaft. Welke tijd – zomer- of wintertijd- het wordt, is nog onzeker. Om het politiek haalbaar te krijgen mag namelijk elk Europees land zelf kiezen. Als ze maar kiezen.

Je kind heeft honger!

Dat verzetten van de klok is trouwens helemaal niet zo onschuldig als het lijkt. Mens en dier hebben er volgens wetenschappers echt last van. En dat geldt zeker voor kinderen. Hun bioritme krijgt vooral bij de plotselinge verschuiving naar de zomertijd een knauw. ’s Ochtends niet wakker te krijgen en ’s avonds wekenlang te laat in slaap. En die ontregeling geldt natuurlijk ook voor de wintertijd. Haal je deze week dagelijks een jengelend kind van de opvang? Bedenk dan dat je kind eigenlijk al veel eerder had moeten eten.

Waar ben jij voor? Zomer- of wintertijd?

Lekker Europees polderen

Welke tijd het ook zal worden, ik vind het in ieder geval een geweldig idee om het hele principe af te schaffen. Maar gaat het echt lukken om zo’n jarenlange gewoonte in zoveel landen naar de vuilnisbelt te verwijzen? Als ik zo al die politici in al die landen hoor, ben ik er zeker niet gerust op. Iedereen zijn eigen tijd laten kiezen als ze maar kiezen, lijkt misschien slim, maar ik voorspel nog een hoop gediscussieer. Nou ja, dat moet dan maar, tot aan de volgende zomertijd voor mijn part. Dat is dan D-day. Dan MOET er wel besloten zijn.

Waar ben jij voor? Zomer- of wintertijd? Laat het ons weten op Facebook.


Terug naar overzicht

Leave a Reply