Hoe gaat het op 1 juni, Internationale Dag van de Ouder, écht met vaders en moeders?

1 juni 2018, door Marjet Winsemius
3 min

Vrijdag 1 juni is het Internationale Dag van de Ouder om ouders te waarderen voor hun levenslange toewijding aan hun kinderen, aldus de VN die deze dag in 2012 in het leven riep. En dat die toewijding vandaag de dag best pittig is, laten de BV Familie en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid zien in de documentaire ‘Ticket to the tropics’. Een indringende docu waarin ouders, grootouders én kinderen vertellen hoe het écht met ze gaat.

Druk, druk, druk

Tropenjaren, alle ballen in de lucht houden – het klinkt onschuldig maar veel ouders ervaren de druk van het ouderschap als een steeds grotere uitdaging. Maar liefst 1 op de 3 ouders ervaart zelfs een te hoge druk, zo blijkt uit onderzoek van de BV Familie. Elementen die hierbij een rol spelen, zijn onder andere keuzestress, schuldgevoelens, teveel moeten organiseren, onzekerheid, kwetsbaarheid, hoge verwachtingen en een niet vlekkeloze combinatie tussen werk en zorg. 

De keerzijde van de welvaartsmedaille

Door een cocktail aan veranderingen in de maatschappij én het hoge tempo waarin we in Nederland leven, loopt de druk op ouders (en daarmee de druk op kinderen) op. Terwijl instanties en bijvoorbeeld schoolsystemen daar niet per se op zijn aangesloten.

#hebheterover

Praten over de druk op ouders is niet vanzelfsprekend en passende aandacht en ondersteuning ontbreekt. Het doel van de documentaire is dan ook in eerste instantie om het gesprek op gang brengen en zodoende het taboe te doorbreken dat het altijd fantastisch met ons gaat. Beleidsmakers, werkgevers, instanties en andere betrokkenen worden opgeroepen om de maatschappelijk druk op gezinnen te verlichten, ieder op zijn eigen manier. #hebheterover

Bekijk hier de trailer van de docu ‘Ticket to the tropics.


Terug naar overzicht

Leave a Reply