Lof voor de klassen moeder!

24 september 2018, door Renate Tromp
5 min

Deze is voor Lieke, Liesbeth, Sarah, Judith, Monique, Vanessa en Birgitta en al die andere moeders (en vaders) die aan het begin van het schooljaar zeggen: ‘Ja hoor, ik wil klassenmoeder zijn!’ Of die zeggen: ‘Wij regelen die musical wel!’

Klassenmoeder

Ik hoor het me vorig jaar nog zeggen: ‘Ik ben volgend jaar geen klassenouder. Ik wil wel helpen, maar niet als klassenouder.’ Ik meldde mij bij de meester als projectouder. In mijn kielzog sleepte ik een vriendin mee. ‘Dat gaan we samen doen. We gaan er een tof jaar van maken.’ Ze zei nog ja ook. Ik weet niet of ze me nu nog dankbaar is… We moeten nog twee dagen en hebben er samen met de officiële klassenmoeders weer heel veel uren in zitten. Zoveel dat we de tel een beetje kwijt zijn.

Ze lachte lief

8 Jaar geleden zei ik nog tegen kleuterjuf Kim: ‘Het spijt me. Ik kan nu even niet helpen bij het knutselen. Ik zit midden in een verbouwing en verhuizing. Maar ik maak het goed.’ Ze lachte lief en zei: ‘Dat geeft niet hoor. Er komen nog genoeg andere momenten waarbij je kan helpen.’ Dat heb ik geweten. Van knutselen bij de kleuters en school versieren voor de feestdagen tot kinderen helpen met lezen, bestuur en meedenken over de promotie van school.

Zo’n klas (en school) draait op ouders die helpen. Op Mireille die er elk jaar weer staat om het kerstdiner op te bouwen. Op Iris die meefietst naar het zwembad. Op Remco die wel even helpt met opbouwen. Op Roos die wel even de legoblokken schoonmaakt. Op oma die een kleed naait. Op Marco die meegaat op kamp. Op al die ouders die zich inschrijven voor een activiteit. Dus voor al die ouders: Hulde voor jullie! Dankzij jullie en de leerkachten komt het elke keer weer voor elkaar.

Dank voor dat je ‘ja’ zei

Maar speciaal voor alle klassenmoeders en vooral degene waar ik de eer heb gehad om mee samen klassenmoeder te mogen zijn: Dank je wel. Dank voor al die extra uren. Dank voor je organisatietalent. Dank voor het feit dat je ‘ja’ zei. Dank voor het lachen en de appjes op de gekste tijden van de dag. Jullie zijn mijn helden! Het mag best wel eens gezegd.


Terug naar overzicht

Leave a Reply