Kip, Patat en Appelmoes, de functieomschrijving van een kind

5 juni 2018, door Marjet Winsemius
7 min

Wil je als kind een beetje meetellen in deze maatschappij dan moet je er wel wat voor doen.

Om te beginnen moet je natuurlijk voor je eerste verjaardag al lopen, in de groeicurve passen, vijf blokjes kunnen stapelen (het liefst netjes op elkaar als een wolkenkrabber) en 5 woordjes kunnen spreken in een vol zin. Voldoe je hier niet aan, dan word je uitgenodigd voor nog een gesprek of test.

Op school moet je minstens een A scoren op je Cito. Een B is ook nog toegelaten, maar alles daaronder kwalificeert zich als een probleemgeval. In ieder geval niet iets wat je ouders kunnen delen op social media of kunnen vertellen op een verjaardag aan iedereen die het horen wil. Een sticker als dyslexie kan hierin nog enige coulance geven. Je moet bovendien sociaalvaardig zijn, goed in de groep liggen en veel vriendjes en vriendinnetjes hebben. Het aantal uitnodigingen voor partijtjes is hierin de meetlat.

Qua buitenschoolse activiteiten moet je eigenlijk in een eerstelijns team spelen. Hoe dan ook dien je minimaal 3x per week een uur te trainen. Of je nu in de meisjes D7 of jongens onder de 10 #1 speelt. Speel je echter in zo’n eerstelijnsteam dan wordt dit aangepast naar 3x per week anderhalf uur en verplichte inzet op de club. Je moet per slot van rekening iets terug doen voor de club op je tiende.

Je moet veel buitenspelen, het liefst iedere dag. Dit mag echter een activiteit naar keuze zijn. Zolang je maar niet achter dat scherm zit. Voor volwassenen wordt hier een uitzondering voor gemaakt. Die mogen de gehele dag op een scherm.

Je moet gezond en gevarieerd eten, 1 dag in de week zeker vegetarisch. Geen kip, patat of appelmoes. Tenzij biologisch. Op je verjaardag is het ook ten strengste verboden om iets lekkers te trakteren. Hiervoor geldt het traktatieprotocol van de betreffende school waarbij gezonde keuzes de voorkeur hebben. Mochten de ouders zich hier niet aanhouden dan bestaat het risico dat het kind niet mag trakteren in de klas.

Als puber geldt dat je niet mag hangen in het park, plein of straat. Dit wordt kwalificeerd als hangjeugd en dat is een ‘no go’. Echter ben je ook niet welkom in de kroeg want onder de 18 schenken wij niet. Je wordt ook verwacht om om 8.30 uur in de schoolbanken te zitten, ook al is uit zeer vele internationale onderzoeken bewezen dat pubers op dat tijdstip nog helemaal niet functioneren. Je schoolniveau en prestaties laten we voor het gemak nog even buitenwegen, want alles onder de Havo zwijgen we liever stil, ook al zijn dat de mensen die we het hardste nodig hebben.

Dus in een notendop; Weet je het wel zeker dat je kind wil zijn?

Natuurlijk zetten we het wat dik aan in dit stukje, maar vinden we het echt gek dat kinderen rond de tien en twaalf jaar inmiddels een burn-out hebben? Zijn we er zelf niet een beetje debet aan? Staan we zelf niet langs die lijn het hardste te gillen dat jouw kind toch echt wel in dat eerste moet spelen? Of gaan we zelf geen verhaal halen bij de juf dat je lieftallige zoon geen Havo advies heeft gekregen? Zouden we dit niet anders kunnen doen? Er zijn al genoeg curves in deze wereld, genoeg cito-scores, die niet het hele verhaal vertellen, genoeg protocollen. Wellicht moeten we daar eens tegen in opstand komen in plaats van de meetlat er zelf ook nog eens bij te pakken. De vraag is; Mogen kinderen nog gewoon kinderen zijn en geniet van de kip, patat en appelmoes?

 

Liefs
Marjet

Laat ons jouw mening weten op Facebook en betrek je vrienden erbij. #hebheterover

 

Marjet is mede-initiatiefnemer van de BV Familie. Ze schrijft over allerdaagse twijfels, uitdagingen en irritaties. Ze stelt vragen bij waarom we doen we dit nou zo, maar snapt niets van het antwoord; ‘omdat we dat altijd al zo doen’. 


Terug naar overzicht

Leave a Reply