Meester is ziek

22 januari 2019, door Marjet Winsemius
4 min

Maandagavond 18.05, we krijgen een mail van de directeur van onze basisschool:

‘Helaas is meester Peter ziek en is het niet gelukt om een vervanger te vinden. Vandaar dat wij genoodzaakt zijn om de kinderen van klas 3a morgen naar huis te sturen. Wij vinden het ook heel erg vervelend, maar het is overmacht. We hopen dat hij snel weer beter is.’

Steeds vaker horen wij het: klassen die naar huis worden gestuurd omdat de juf of meester ziek is en er geen vervanger is. Het is crisis in het onderwijs en daar zijn de kinderen en hun ouders onder andere de dupe van. Laten we voorop stellen dat wij de druk op leraren maar al te goed erkennen. Wij vinden twee kinderen al een hand vol, laat staan 30. Dus, petje af voor alle leerkrachten!

Het kaartenhuis stort in

Echter, het zorgvuldig gebouwde kaartenhuis van ouders en kinderen stort steeds vaker in met alle gevolgen van dien. Want, de BSO gaat niet 3 kinderen uit zo’n klas opvangen. Opa en Oma wonen niet altijd om de hoek of zijn niet in staat om de zorg op zich te nemen. Andere ouders zitten met hetzelfde probleem, want ook zij worden om half negen op het werk verwacht de volgende dag. Niet iedereen is ZZP-er of kan zijn eigen tijd bepalen. En dus, ben je genoodzaakt om je baas of leidinggevende op te bellen en te zeggen dat je dinsdag niet komt, want de juf of meester is ziek. Ik vraag me af hoe werkgevers hierin staan. Ook hen raakt de crisis in het onderwijs. En zijn wij dus niet allemaal verantwoordelijk en gebaat bij een goed onderwijssysteem? Wij denken dat het anders moet en kan. Niet in 2032, maar nu. We zijn benieuwd naar jouw mening. Herken je de situatie? Ben je werkgever en heb je hier ook last van? Of vind je het onzin?

#hebheterover


Terug naar overzicht

Leave a Reply