Mijn zoon wordt gepest

5 november 2018, door Marjet Winsemius
4 min

Mijn zoon wordt gepest op school. In het kort: hij staat onder aan de apenrots en een klasgenoot vindt het nodig om hem waar hij kan te jennen. De rest van de klas staat het toe of doet mee, uit vrees zelf op die plek te belanden. Op twee toffe jongens, die hij zijn vrienden mag noemen, na.

Het breekt mijn hart

Het doet mij elke keer wat als mijn zoon er iets over zegt. Het breekt mijn hart. Nu moet ik twee nuances aanbrengen. Allereerst tracht ik altijd te bedenken dat die klasgenoot zelf vreselijk gepest moet zijn om dit bij een ander te doen. Daarnaast is mijn zoon ook niet de handigste op het sociale vlak. Hoe vaak wij ook tegen hem zeggen om de klasgenoten te negeren… het lukt hem niet. Hij laat zich op de kast jagen en reageert vrij primair op de pesterijen. Wordt boos of verdrietig. Wat weer kolen op het vuur van de klasgenoten is. Enfin, je snapt het plaatje.

Mag ik de kaas?

Het houdt mij bezig tot in de late uurtjes van de nacht. Ik vind mijn zoon namelijk een super lieve en leuke jongen. In mijn ogen een held voor wat hij allemaal doet en waar hij staat in het leven. En dus lig ik ’s nachts wakker om iets te bedenken om hem te helpen.
’s Ochtends bij het ontbijt gooi ik mijn idee erin. ‘Lieverd, jij houdt toch van spelletjes? Wat nou als we technieken van spelletjes inzetten om om te gaan met je klasgenoten? Waarom zet je die ene jongen niet in de gevangenis van Monopoly? Als je er langs komt zwaai je braaf naar hem en ga je door. Hij kan je niet raken en niets meer doen.’ Hij kijkt op. ‘En wat denk je van de Kans-kaart, voor dat teamgenootje? Hij heeft 1x iets verkeerd gedaan.’ Je ziet ergens een blik van begrip ontstaan. ‘Ook de ‘Acht Wacht’ kan je inzetten als je het antwoord even niet weet en er later op terug wilt komen.’ ‘Mag ik de kaas?’, luidt het einde van het gesprek in. Maar ik heb een zaadje geplant.

Een week later aan dezelfde ontbijttafel; ‘Mam, ik heb haar in de Mens-erger-je-niet gezet en ze gooit maar geen zes, dus ze komt er niet uit.’ En zo puzzelen wij elke keer weer door.


Terug naar overzicht

Leave a Reply