NEE leren zeggen

6 december 2018, door Renate Tromp
9 min

Niet ‘Nee’ durven zeggen is al mijn hele leven een issue. Het is zeg maar niet ‘mijn ding’. Vroeger, in het begin van mijn werkzame leven, had ik zelfs een uitgesproken allergie voor ‘Nee’ zeggers. Wat een slapjanussen. Dat was voor mijn burn out. Het moment waarop ik me realiseerde: al die ‘Nee’ zeggers zijn nog aan het werk en ik zit hier thuis op de bank niks te doen. Sindsdien heb ik een lange weg afgelegd en durf ik te beweren dat ik echt liever ben voor mezelf. Misschien niet zozeer makkelijker ‘Nee’ zeg tegen een ander, als wel ‘Ja’ tegen mezelf.

Burn out oma’s

Voor het tijdschrift Trots heb ik veel oma’s geïnterviewd. Bij hen zie ik dat ook de generatie voor ons, ‘Nee’ zeggen lastig vindt. Ik interview vrouwen die zichzelf bijna een burn out bezorgen met de zorg voor de kleinkinderen, vaak naast een parttime baan en mantelzorg.  Wanneer ik ze vraag of ze ook wel eens ‘Nee’ zeggen tegen een oppasverzoek, verslikken ze zich zowat: ‘Het idee alleen al.’

Waarom is ‘nee’ zeggen toch zo lastig?

We, mensen en vrouwen in het bijzonder, zijn pleasers. Het mag gezegd. Kan ik die klus ook nog even tussendoor doen? Ja hoor! Kan ik toch niet afspreken op die middag dat ik eigenlijk vrij ben? Tuurlijk, ik regel wel ff een extra oppas. Zou ik hun gras even willen maaien als ze op vakantie zijn. Geen probleem! Heerlijk even buiten. Ja, is eruit voor je er erg in hebt, want het voelt zo lekker om aardig te zijn en je wilt zo graag aardig gevonden worden.

Grijp je kansen: zeg ‘ja’

Daarnaast speelt er volgens Lena Dunham nog iets anders. We leven in een ‘Ja’ wereld. Obama zegt het: ‘Yes, we can.’ Alles is mogelijk, de wereld ligt aan onze voeten, er is zoveel te doen, te ontdekken, te leren. ‘Renate vindt zichzelf iedere dag opnieuw uit’, zegt mijn vader wel eens schamper. En dat is misschien wel waar. Een dag niet veranderd is een dag niet geleefd. En al die ‘ja’s’ lijken de kortste weg naar ‘change’, zelfverwezenlijking en ultiem geluk.

‘Nee’ betekent ‘Ja’ tegen jezelf

Van Annemie Schuitemaker leerde ik al dat je er ook anders tegenaan kunt kijken. Dat ‘ja’ zeggen tegen een ander, vaak ‘nee’ betekent voor jezelf. Haar tip? Begin met ‘ik kom erop terug’ als iemand je om een gunst vraagt. Het geeft je de juiste adempauze om af te wegen wat jij er aan hebt om ‘ja’ te zeggen.

‘Nee’ tegen impuls aankopen

Ik gebruik het zelfde idee ook al jaren als ik ga shoppen. Om impulsaankopen te voorkomen, leg ik mezelf op altijd eerst de winkel te verlaten. Vind ik die geweldige laarzen na drie blokjes om nog steeds een musthave, dan heb ik ook kunnen nadenken of het financieel gezien slim is. Ik ben hiermee begonnen in tijden van crisis. Helemaal niet winkelen maakte me depressief, dus leerde ik mezelf winkelen zonder te kopen. En guess what, het is (bijna) net zo leuk.

‘Nee’ zeggen mag

Terug naar ‘nee’ zeggen en terug naar Lenny. Zelfs als je heel succesvol bent en in de spotlights staat, kun je niet alles voor iedereen doen. Hard werken zorgt op miraculeuze wijze altijd voor meer werk in plaats van minder. Dus daar zit de oplossing niet. Soms heb je, zoals Lenny schrijft, een goede vriendin nodig die zegt: ‘We houden niet van je omdat je zo hard werkt. We houden van je om wie je bent, ook als je de deadline niet haalt.’

‘Nee’ wordt heel vaak een ‘Ja’

Op een rustige, beleefde manier ‘nee’ zeggen heeft een zeer positieve uitwerking op mensen. Het is eerlijk en realistisch. Als jij zegt: ‘Sorry, dat lukt me niet’, voelt de ander zich ook rustiger in wat hij of zij kan waarmaken. Zo wordt ‘nee’ zeggen heel vaak een ‘ja’. Een ja van begrip, van gedeelde ervaring, van samen kijken wat dan wel kan en meer rust en creativiteit inbouwen.

Wil jij beter NEE leren zeggen? Check onderstaande video.


Terug naar overzicht

Leave a Reply