BV Familie documentaire: Ticket to the Tropics

3 december 2018, door Marjet Winsemius
6 min

Ruim 1 op de 3 vaders en moeders vindt de druk binnen het gezin te hoog. Hoe gaat het anno 2018 écht met de BV familie? In deze indringende documentaire ‘Ticket to the tropics’ vertellen grootouders, ouders én kinderen hoe het écht met ze gaat.

Waarom een docu over de druk op ouders?

Nederland wordt internationaal gezien als voorbeeld voor andere landen. Steeds weer lezen we in de krant dat Nederlanders tot de gelukkigste en welvarendste mensen ter wereld behoren. Tegelijkertijd lezen we over een toenemend aantal vechtscheidingen, een groter wordende ongelijkheid tussen man en vrouw, meer kinderen met psychische klachten en een schrikbarend aantal burn-outs onder hun ouders. Een beeld dat volgens BV Familie en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid onvoldoende belicht wordt.

Waar komt die druk op ouders vandaan?

Tropenjaren, alle ballen in de lucht houden – het klinkt onschuldig maar veel ouders ervaren de druk van het ouderschap als een steeds grotere uitdaging. Maar liefst 1 op de 3 ouders ervaart zelfs een te hoge druk, zo blijkt uit onderzoek van de BV Familie. Elementen die hierbij een rol spelen, zijn onder andere keuzestress, schuldgevoelens, teveel moeten organiseren, onzekerheid, kwetsbaarheid, hoge verwachtingen en een niet vlekkeloze combinatie tussen werk en zorg.

De BV Familie zit knel

Het zijn slechts voorbeelden, maar mogelijk met grootse gevolgen. Onderzoeken naar de druk op ouders en de samenhang met diverse maatschappelijke problemen zijn nog schaars. Wat buiten kijf staat, is dat er een bepaalde keerzijde zit aan de welvaartsmedaille. Door een cocktail aan veranderingen in de maatschappij én het hoge tempo, loopt de druk op ouders en daarmee de druk op kinderen op. Terwijl instanties en systemen daar niet per se op zijn aangesloten.

Doe mee! #hebheterover

Het doel van deze docu is dan ook in eerste instantie om het gesprek op gang brengen en zodoende het taboe te doorbreken dat het altijd fantastisch met ons gaat.Deel de docu of jouw inbreng op social media #hebheterover

Wil je op de hoogte gehouden worden van hoe wij verder campagne voeren voor gezinnen?

Doe je mee?


Terug naar overzicht

Leave a Reply