Papa’s, hou vol

11 juli 2018, door Marjet Winsemius
6 min

Zin in nog meer baby’s? Let op! Ook mannen hebben een uiterste houdbaarheidsdatum.

Dat vrouwen een uiterste houdbaarheidsdatum hebben als het gaat om het krijgen van kinderen, weten we al langer. Recent onderzoek toont echter aan dat – ondanks rolmodellen als Charlie Chaplin en Rod Stewart – dit ook voor mannen geldt. De exacte resultaten zijn vooral slecht nieuws voor jonge vrouwen met (iets) oudere mannen.

Een baby komt nooit uit

Gynaecologen luiden al jaren met enige regelmaat de noodklok. Vrouwen worden op steeds latere leeftijd moeder en stellen vervolgens het krijgen van (een eventuele) nummer twee ook weer uit. Ik snap dat wel. Het krijgen van een baby komt eigenlijk nooit uit. Zelf besloot ik na lang wikken en wegen – én met pijn in het hart – het er bij eentje te houden. Niet wetende dat ik op het beslissende moment al zwanger was van nummer twee.

Wat is de ideale leeftijd om vader te worden?

Dat op uitstel voor veel koppels afstel volgt is minder bekend, maar feit is dat we minder kinderen krijgen dan we eigenlijk zouden willen. Volgens diezelfde gynaecologen denken we bijvoorbeeld dat er met IVF altijd nog wel een mouw aan te passen valt. Maar in werkelijkheid nemen de kansen van vrouwen drastisch af na hun 30e en nog eens na hun 35e.

Nog maar 50% kans

Terug naar de mannen. Amerikaans onderzoek toont voor het eerst aan dat de vruchtbaarheid van mannen eveneens behoorlijk afneemt naarmate de kale plekken op hun hoofd toenemen. Het onderzoek werd gedaan bij stellen die een IVF-poging deden. En wat blijkt? Bij uitstek jonge moeders verkleinen hun kansen op een geslaagde IVF poging wanneer hun man ouder is dan zij zelf.

> Ben je als aanstaande moeder rond de dertig of zelfs jonger en is je man tussen de 30 en 35 jaar dan is de kans op een geslaagde IVF-poging nog maar 73%.
> Is je man ouder dan 40 jaar dan loopt die kans zelfs terug naar 42%. Minder dan 1 op de 2 dus!

De ideale leeftijd voor ouderschap?

Leuk zo’n onderzoek maar wat is dan de ideale leeftijd om kinderen te krijgen? Helaas is daar geen universeel antwoord op. Mijn keuze destijds werd ingegeven door het feit dat ik net voor mezelf was begonnen. Wat jouw of beter gezegd jullie ideale timing ook lijkt, vergeet in ieder geval die biologische klok niet. Ook al hoor je hem niet tikken, hij is er wel.

Tip: Wil je graag (meer) kinderen? Ga ook eens samen naar de gynaecoloog en bespreek de mogelijkheden om de kansen van beiden te testen. De gynaecoloog kan je ook vertellen welke voedingssupplementen mannen kunnen nemen om hun vruchtbaarheid te verbeteren.

Vind je dit artikel leuk? Like ons op Facebook en mis niks.


Terug naar overzicht

Leave a Reply