Als de school van je dromen een nachtmerrie wordt

11 juni 2018, door Marjet Winsemius
6 min

Hoe kies je de juiste basisschool voor je kinderen? Het is eigenlijk net als met een nieuwe baan. Je kiest voor iets dat je (bijna) alleen van de buitenkant kent. Zo was het althans bij mij. Helaas.

Voordat ik moeder werd, wist ik het al. Die stadse school waar ik langs reed op weg naar mijn werk zou later de school van mijn kinderen worden. Het gebouw had ‘t ouderwetse uiterlijk van een school uit de film en op de gevel stond: Kantoortijdenschool. Ik kon wel juichen bij zoveel moderniteit.

Toen mijn dochter bijna drie werd en moeders met oudere kinderen me angstig vroegen of ik al een school gevonden had, ging ik in haastige tred die kant op. Helaas. Verkeerde postcode. Maar ja, dat liet ik me toch niet gebeuren. Dit was de school van mijn dromen en per toeval ook nog vlakbij ons nieuwe huis.

Je raadt het al. Het lukte uiteindelijk toch. Ook de schooldirecteur vond het postcode beleid best raar en bij toeval belde ik exact op het moment dat de wachtlijst erbij werd gepakt. De aanhouder wint! Jongens, wat was ik blij.

Inmiddels zijn we bijna tien jaar verder en neemt mijn dochter over een aantal weken afscheid deze basisschool om naar de middelbare school te gaan. Ja, ja, time flies when you’re having fun. Maar tot mijn grote spijt moet ik zeggen: mijn keuze is me vies tegen gevallen. Nou schrijf ik dit niet om met modder te gooien naar onze school. Natuurlijk waren er ook super juffen en een enkele meester die mijn kids dolgelukkig hebben gemaakt.

Maar wat ik wel heb geleerd is dat ik veel te veel vanuit mijn gevoel heb gekozen. Mijn droom wilde en kon waarmaken waardoor ik – en mijn man ook niet – geen enkel vergelijkend onderzoek heb gedaan. Of althans veel te weinig. Hoe ervaren andere ouders en kinderen de school? Hoe groot is de school? Welke methoden gebruiken ze? Hoe lang blijft de huidige directeur nog op de school? Hoeveel meesters ten opzichte van de juffen heeft de school? Is het een prestatiegerichte of een leergerichte school? En vooral: hoe is dat bij andere scholen?

Ik ging er – onterecht – vanuit dat het basisonderwijs overal wel zo’n beetje hetzelfde is. En kinderen en ouders ook. Waar mijn kinderen last van hebben, is een onrustige, onveilige sfeer. Het verloop van directies en onderwijzend personeel is enorm groot. Er zijn nauwelijks meesters en veel juffen die de boel steeds minder onder controle hebben. De methoden zijn zo verouderd dat ze totaal niet aansluiten bij de leefwereld van kinderen anno 2018. En dat alles komt de sfeer niet ten goede, concludeerde onlangs ook de Inspectie.

Nou zul je misschien zeggen: dat is bij mij op school ook. Of misschien wel helemaal niet. Of misschien sta je nog voor die keuze voor jouw baby of peuter! Nog beter. Want waar het mij omgaat is: ik had veel zorgvuldiger moeten kiezen. Gelukkig dat mijn dochter de middelbare school helemaal zelf heeft gekozen. Ligt het in ieder geval niet aan mij.

Renate Tromp


Terug naar overzicht

Leave a Reply