Van blije vakantieganger tot massatoerist.

16 augustus 2018, door Marjet Winsemius
5 min

Op zomervakantie met het hele gezin. Toen ik jong was keek ik er het hele jaar naar uit. En ook als moeder van jonge kinderen beleefde ik geluksweken in augustus. Nu ons familiehuis in Frankrijk is verkocht ben ik van een blije vakantieganger getransformeerd tot een massatoerist. Volgend jaar dan toch maar die staycation plannen?

Twaalf jaar lang zag ik mijn kinderen deels opgroeien in ons geweldige vakantiehuis, nou ja ‘ons’, het huis van mijn ouders, in Frankrijk. En ja, ik voelde me God in Frankrijk, elk jaar weer. Een keertje iets anders doen in de zomer? Nee hoor! Waarom zou ik. Elk jaar boekte ik drie tickets (mijn man reed heen en weer) en mijn zonovergoten vakantie was geregeld.

Aan alle goeds komt een eind. En zo ook aan het geluk dat we jarenlang met familie en vrienden beleefden in dit huis. Voor het eerst moest ik voor deze zomer zelf een vakantie bestemming vinden. Het werd een combinatie van vrienden bezoeken in de Beaujolais en een huis huren in Kroatië. Dat die twee gebieden best ver van elkaar liggen wist ik wel, maar het leek me te doen.

Inmiddels weet ik wel beter. Van A naar B in de zomermaanden in Europa is een hels kwarwei. Natuurlijk zijn de wegen overvol, maar ook alle grenscontroles zijn weer terug (ik denk vanwege de migranten) met urenlange files tot gevolg. Erger dan wachten vond ik de gewaarwording een massatoerist te zijn. Onderdeel van het te veel dat prachtige plekken omtovert in toeristische trekpleisters met overal hetzelfde beeld en hetzelfde gevoel.

Misschien blijft na een aantal dagen al het moois dat we natuurlijk ook deden en zagen hangen en verdwijnt het gevoel onderdeel te zijn geweest van een zorgelijke ontwikkeling: massatoerisme. Zo niet, dan denk ik er serieus over om volgend jaar lekker thuis te blijven en een fantastische staycation te plannen. Maar of ik daarmee zes weken schoolvakantie weet te overbruggen?

Wat vind jij eigenlijk van het feit dat scholen in de zomer zes weken dicht zijn?

Door Renate Tromp


Terug naar overzicht

Leave a Reply