post main
X

Wat Ouders Willen Weten

Krijg je binnenkort een kind, of heb je een (jong) gezin? Gefeliciteerd! En succes! Want met de voorbereidingen en al het uitzoekwerk alleen al kun je behoorlijk druk zijn. Weet jij bijvoorbeeld…

… wat je allemaal moet beslissen en regelen voor de bevalling, de opvang van je kind, de basisschool? … wat je rechten en plichten zijn als het gaat om ouderschap, verlof, gezag? ... bij wie je het beste kunt aankloppen met vragen over gezondheid, opvoeding, geldzaken, het combineren van werk en zorgtaken?

Het verzamelen van informatie – die ook nog eens juist, ongekleurd en helder uitgelegd is – kan een stuk eenvoudiger, vindt de BV Familie.

Daarom hebben we Wat Ouders Willen Weten (WOWW) in het leven geroepen.

post woww bericht
X

10 tips voor de Lust-ik-niet-Fase! Succes!

ma 15 januari 2018

De meeste peuters hebben ze Lust-ik-niet-Fase! Niet altijd even leuk of makkelijk, maar het voedingscentrum heeft wat handige tips... We wensen je heel veel succes en onthoud; altijd blijven adem halen ook al zit de boerenkool aan het plafond!.

post woww bericht
X

De eerste hapjes

ma 15 januari 2018

Nu je baby 6 maanden is, is het tijd voor de eerste hapjes. Misschien ben je al begonnen. Bij het voedingscentrum vind je alle informatie die je nodig hebt als het gaat om gezonde voeding voor je kind per leeftijdsfase. Ook hebben ze de 'Kies ik Gezond'- app ontwikkeld.

post woww bericht
X

Al die schermen...

ma 15 januari 2018

Ook al op deze leeftijd spelen schermen en media-opvoeding een rol. Groter dan we vaak denken met elkaar. Er zijn verschillende sites die je tips en adviezen geven over hoe, wat, waar en hoe vaak. Ook kan je terecht met vragen op veel sites. We hebben er een paar op een rijtje gezet.

Kind & Media

Mediaopvoeding.nl

Mijn kind online

Groei Gids

Mediawijsheid

Schooltv.

post woww bericht
X

Slimme Boefjes

di 19 december 2017

Voor sommige moeders is het krijgen van een kind een uitdaging gewoon omdat ze de financiele middelen niet hebben. Stichting Slimme Boefjes wil hen graag helpen door de StartKid. Dit is een doos waarin alle benodigdheden zitten voor de verzorging van de baby in de eerste zes maanden. Deze doos wordt met zorg samengesteld uit ingezamelde spullen zoals kleding, dekentjes en lakentjes. Wil jij helpen en heb je nog wel wat kleding, lakens of spulletjes over die je graag wilt doneren, kijk dan op de site waar je dit kan doen..

post blog
X

Checklist Het Ouderschapsplan voor iedereen

di 07 november 2017

 

Met het grote nieuws, dat je een kind krijgt, breekt direct een bijzondere, spannende en drukke tijd aan: bezoekjes aan de verloskundige, het inrichten van de babykamer, een lijf dat verandert en om goede zorg vraagt, het kiezen van babynamen… Genoeg te doen! Maar hebben jullie het er al over gehad, wie straks wat doet? Wie de bezoekjes aan de dokter op zich neemt? Wie brengt en haalt naar en van opvang, school, clubjes, sport? Kortom: hoe ziet jullie ouderschapsplan eruit?

Het lijkt nog vroeg, maar als je het er nú over hebt, heb je alle tijd om straks op één lijn te zitten.

post woww bericht
X

Als jullie uit elkaar gaan

wo 20 september 2017

Het beëindigen van een relatie is vaak een ingrijpende gebeurtenis. Nog meer, als er kinderen in het spel zijn. Het klinkt misschien gek, vooral als alles tussen jullie goed lijkt te gaan, maar toch is het goed om eens stil te staan bij het "wat als" scenario. Hoe regelen jullie de zorg? Hoe de geldzaken? Hoe zorg je ervoor, dat jullie zelf, maar vooral ook je kind(-eren) goed uit de scheiding komen? Hoe voorkom je een vechtscheiding en wat doe je bij conflicten rond het uit elkaar gaan? Bespreek het met elkaar.

post woww bericht
X

Ga je werk en zorg combineren?

di 08 augustus 2017

Ga jij als de baby er is werk en zorg combineren? Heb je recht op verlof? Kijk dan even naar onze checklist voor wat praktische tips. Vergeet ook niet om het gesprek met je leidinggevende te voeren. Hoeveel uur wil je straks werken? Hoe doe je dat als het kind ziek is? Wat mag wel en wat niet?.

post blog
X

Checklist Werk en Ouderschap

ma 31 juli 2017

 

Ga je werk en zorg combineren? Deze checklist is er voor moeders én vaders! 

Werken als je zwanger bent Er zijn wettelijke regels voor werktijden en werkomstandigheden tijdens de zwangerschap. Check deze en de FNV app over werk en zwangerschap! Zeker als je in nacht- of ploegendiensten werkt, een stressvolle baan hebt of tijdens je werk in aanraking kan komen met gevaarlijke stoffen of straling. Voor zwangerschapsonderzoek bij de dokter of verloskundige hoef je geen vakantie-uren op te nemen.
post blog
X

Checklist; Het oudergesprek

ma 31 juli 2017

Nu je kind op de dagopvang of basisschool zit, word je jaarlijks een keer of drie uitgenodigd voor een oudergesprek/tien-minutengesprek. Hét moment, om samen met de pedagogisch medewerker of leerkracht door te nemen hoe het met je kind gaat. Op school én thuis. Het zijn korte gesprekken, maar met deze tips weet je zeker dat je er alles uithaalt: 

1.      Bereid je voor

a.   Ga bij jezelf en je partner na, wàt je graag wilt weten of vertellen.

post blog
X

Checklist bevallingstas(-sen)

ma 31 juli 2017

Goed voorbereid je bevalling in! Of je nu wel, of niet van plan bent, om in het ziekenhuis te bevallen: een noodkoffertje is altijd een goed idee. Je weet namelijk maar nooit… en áls het zover is, heb je wel iets anders aan je hoofd dan bedenken, wat er allemaal mee moet.

Zet dus vanaf de 36e week van je zwangerschap twee aparte tassen/koffertjes thuis klaar: één met spullen voor jezelf en één voor je baby: zo hou je het lekker overzichtelijk.

LIJST 1: Wat heb jij nodig?

-        Telefoonlijst met nummers van de verzekering, verloskundige, kraamzorg (zorg dat je partner die nummers ook paraat heeft)

-        Zorgpas en kraamzorgpapieren

-        Je telefoon en oplader (tip: download vast spelletjes of een film voor de nodige ontspanning… een boek meenemen kan natuurlijk ook, maar de vraag is of je daar de concentratie voor op kunt brengen)

-        Wil je muziek tijdens je bevalling? Maak vast een afpeellijst en neem een minispeaker voor je telefoon mee! 

-        Badslippers

-        Toiletspullen

-        Een comfortabel loszittend shirt, om in te bevallen

-        Pyjamabroek

-        Vest/omslagdoek

-        Warme sokken: koude voeten heb je zo, maar zijn niet fijn als je aan het bevallen bent

-        Comfortabele broeken en shirts voor twee dagen

-        Ondergoed: zwangerschapsslips geven steun en bieden ruimte aan kraamverband; kraambeha, mocht je een beha willen dragen en borstvoeding gaan geven 

-        Videocamera en/of fototoestel: leg alle bijzondere momenten vast

-        Opfrissetje voor je partner (bv.

post blog
X

Stappenplan Werk, Zorg en Geld

zo 30 juli 2017

Een kind krijgen heeft impact op hoe je leeft, werkt en woont. Tijdig je wensen op een rijtje hebben, de haalbaarheid daarvan checken, overleggen en afspraken maken scheelt je straks veel onrust:

1.    Zet het op een rijtje

a.    Hoeveel wil je het liefst werken straks? En je partner?

b.    Hoe willen jullie de zorg het liefst verdelen?

c.     Wil je gebruik maken van kinderopvang? Zo ja, wat voor soort opvang wil je voor je kind?

2.    Zoek het uit

a.    Wat betekent (tijdelijk) minder werken voor je inkomen nu en later? Check de WerkZorgBerekenaar.

b.    Verlof en minder werken: welke mogelijkheden biedt je werkgever? Waar heb je recht op? Welke plichten horen daarbij? (denk ook aan bv.

Laad meer items