post main
X

Wat Ouders Willen Weten

Krijg je binnenkort een kind, of heb je een (jong) gezin? Gefeliciteerd! En succes! Want met de voorbereidingen en al het uitzoekwerk alleen al kun je behoorlijk druk zijn. Weet jij bijvoorbeeld…

… wat je allemaal moet beslissen en regelen voor de bevalling, de opvang van je kind, de basisschool? … wat je rechten en plichten zijn als het gaat om ouderschap, verlof, gezag? ... bij wie je het beste kunt aankloppen met vragen over gezondheid, opvoeding, geldzaken, het combineren van werk en zorgtaken?

Het verzamelen van informatie – die ook nog eens juist, ongekleurd en helder uitgelegd is – kan een stuk eenvoudiger, vindt de BV Familie.

Daarom hebben we Wat Ouders Willen Weten (WOWW) in het leven geroepen.

post blog
X

Checklist Het Ouderschapsplan voor iedereen

di 07 november 2017

 

Met het grote nieuws, dat je een kind krijgt, breekt direct een bijzondere, spannende en drukke tijd aan: bezoekjes aan de verloskundige, het inrichten van de babykamer, een lijf dat verandert en om goede zorg vraagt, het kiezen van babynamen… Genoeg te doen! Maar hebben jullie het er al over gehad, wie straks wat doet? Wie de bezoekjes aan de dokter op zich neemt? Wie brengt en haalt naar en van opvang, school, clubjes, sport? Kortom: hoe ziet jullie ouderschapsplan eruit?

Het lijkt nog vroeg, maar als je het er nú over hebt, heb je alle tijd om straks op één lijn te zitten.

post blog
X

Checklist Werk en Ouderschap

ma 31 juli 2017

 

Ga je werk en zorg combineren? Deze checklist is er voor moeders én vaders! 

Werken als je zwanger bent Er zijn wettelijke regels voor werktijden en werkomstandigheden tijdens de zwangerschap. Check deze en de FNV app over werk en zwangerschap! Zeker als je in nacht- of ploegendiensten werkt, een stressvolle baan hebt of tijdens je werk in aanraking kan komen met gevaarlijke stoffen of straling. Voor zwangerschapsonderzoek bij de dokter of verloskundige hoef je geen vakantie-uren op te nemen.
post blog
X

Checklist; Het oudergesprek

ma 31 juli 2017

Nu je kind op de dagopvang of basisschool zit, word je jaarlijks een keer of drie uitgenodigd voor een oudergesprek/tien-minutengesprek. Hét moment, om samen met de pedagogisch medewerker of leerkracht door te nemen hoe het met je kind gaat. Op school én thuis. Het zijn korte gesprekken, maar met deze tips weet je zeker dat je er alles uithaalt: 

1.      Bereid je voor

a.   Ga bij jezelf en je partner na, wàt je graag wilt weten of vertellen.

post blog
X

Checklist bevallingstas(-sen)

ma 31 juli 2017

Goed voorbereid je bevalling in! Of je nu wel, of niet van plan bent, om in het ziekenhuis te bevallen: een noodkoffertje is altijd een goed idee. Je weet namelijk maar nooit… en áls het zover is, heb je wel iets anders aan je hoofd dan bedenken, wat er allemaal mee moet.

Zet dus vanaf de 36e week van je zwangerschap twee aparte tassen/koffertjes thuis klaar: één met spullen voor jezelf en één voor je baby: zo hou je het lekker overzichtelijk.

LIJST 1: Wat heb jij nodig?

-        Telefoonlijst met nummers van de verzekering, verloskundige, kraamzorg (zorg dat je partner die nummers ook paraat heeft)

-        Zorgpas en kraamzorgpapieren

-        Je telefoon en oplader (tip: download vast spelletjes of een film voor de nodige ontspanning… een boek meenemen kan natuurlijk ook, maar de vraag is of je daar de concentratie voor op kunt brengen)

-        Wil je muziek tijdens je bevalling? Maak vast een afpeellijst en neem een minispeaker voor je telefoon mee! 

-        Badslippers

-        Toiletspullen

-        Een comfortabel loszittend shirt, om in te bevallen

-        Pyjamabroek

-        Vest/omslagdoek

-        Warme sokken: koude voeten heb je zo, maar zijn niet fijn als je aan het bevallen bent

-        Comfortabele broeken en shirts voor twee dagen

-        Ondergoed: zwangerschapsslips geven steun en bieden ruimte aan kraamverband; kraambeha, mocht je een beha willen dragen en borstvoeding gaan geven 

-        Videocamera en/of fototoestel: leg alle bijzondere momenten vast

-        Opfrissetje voor je partner (bv.

post blog
X

Stappenplan Werk, Zorg en Geld

zo 30 juli 2017

Een kind krijgen heeft impact op hoe je leeft, werkt en woont. Tijdig je wensen op een rijtje hebben, de haalbaarheid daarvan checken, overleggen en afspraken maken scheelt je straks veel onrust:

1.    Zet het op een rijtje

a.    Hoeveel wil je het liefst werken straks? En je partner?

b.    Hoe willen jullie de zorg het liefst verdelen?

c.     Wil je gebruik maken van kinderopvang? Zo ja, wat voor soort opvang wil je voor je kind?

2.    Zoek het uit

a.    Wat betekent (tijdelijk) minder werken voor je inkomen nu en later? Check de WerkZorgBerekenaar.

b.    Verlof en minder werken: welke mogelijkheden biedt je werkgever? Waar heb je recht op? Welke plichten horen daarbij? (denk ook aan bv.

post woww bericht
X

Checklist: Hoe kies je kinderopvang?

di 11 juli 2017

Ben je op zoek naar een goede kinderopvangorganisatie of BSO voor je kind? Wij hebben wat stappen voor je op een rijtje gezet:

A. Bepaal je eisen-/wensenlijstje

B. Oriënteer je op passende aanbieders

C. Breng een bezoekje en stel je vragen

D. Maak je keuze én maak goede afspraken

A. Bepaal je eigen eisen-/wensenlijstje

Dit is het moment om je voorkeuren te bepalen: wat vind jij/vinden jullie belangrijk?

Kies je voor een gastouder, nanny of kinderdagverblijf? Kies je voor een horizontale groep met kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar of een verticale groep met verschillende leeftijden bij elkaar? Vind je een bepaalde filosofie/pedagogische aanpak (bijvoorbeeld Gordon of Pikler) belangrijk? Welke openingstijden zijn voor jullie belangrijk? En wat voor en soort contract wil je: wil je flexibiliteit* of wil je je kind op vaste dagen onderbrengen? Hoeveel dagen zijn dat? En welke? Is de locatie belangrijk op weg naar je weg bijvoorbeeld of kies je liever voor kwaliteit?  Als je op zoek bent naar buitenschoolse opvang (BSO): heb je vervoer van en naar sport- of andere clubjes nodig?

* Je behoefte aan flexibiliteit is belangrijk om de voor jou beste vorm van opvang te bepalen: is die groot, dan is een gastouder of nanny misschien de beste oplossing.

post woww bericht
X

Checklist; aangifte doen van je kind!

di 11 juli 2017

Met het aangeven van de geboorte van je pasgeboren kind maak je zijn of haar komst officieel. Een mooi en belangrijk moment om echt even bij stil te staan. Want alleen met een geboorteakte is je kind een wettige inwoner van het Koninkrijk der Nederlanden (én heb je bijvoorbeeld recht op kinderbijslag). Waar moet je allemaal aan denken? We geven je antwoord op de belangrijkste vragen:

Wie mag aangifte doen?

De vader, moeder of iemand anders, die bij de geboorte aanwezig is geweest, mag aangifte doen.

Wanneer en waar doe je aangifte? Je moet, volgens de wet, binnen drie werkdagen na de bevalling de geboorte van je kind aangeven; Aangifte doe je bij het loket van de Burgerlijke Stand in de gemeente waar de baby is geboren, óók, als dit niet je eigen woonplaats is. Zoek van tevoren even de openingstijden op en kijk na of je een aparte afspraak moet maken. Wat heb je nodig/neem je mee om aangifte te doen? De gekozen voorna(a)m(en) van je kind.
post woww bericht
X

Checklist; Naar het consultatiebureau

di 11 juli 2017

Zodra je kind geboren is en ingeschreven staat bij de gemeente, zal het consultatiebureau automatisch contact met je opnemen. Het consultatiebureau is een instituut binnen de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) dat medische basiszorg voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar verzorgt. Het Consultatiebureau heeft alle kinderen van 0 tot 4 jaar in zorg en de GGD alle kinderen van 4 tot 19 jaar in de vorm van een schoolarts.

Het consultatiebureau is gratis en voor alle kinderen van 0-4 jaar toegankelijk, ook als zij of hun ouders niet verzekerd zijn of illegaal in Nederland verblijven.

post blog
X

Checklist; Verzekeringen

di 11 juli 2017

Met de komst van je kindje veranderen ook de risico’s. Maar waar moet je opletten? Wat moet je doorgeven/uitzoeken? Ontbreekt er iets? Neem voor alle zekerheid aan de hand van deze checklist goed je verzekeringen door en laat je kind na de geboorte direct bijschrijven.

AansprakelijkheidsverzekeringBij een aansprakelijkheidsverzekering worden premie en dekking onder meer bepaald door de samenstelling van je gezin. Schrijf je kind dus bij op deze verzekering, zodra het geboren is. ArbeidsongeschiktheidsverzekeringBen je ondernemer/zelfstandige? Dan betekent geen werk, geen inkomen.
post woww bericht
X

Hoe werkt Nederland?

ma 05 juni 2017

De manier waarop we werken verandert. Hoe gaan we daar, jong en oud, werkgever en werknemer, mee om? Hoe Werkt Nederland? is benieuwd naar ideeën, meningen en inspirerende praktijkvoorbeelden. Denk en praat mee. Hoe werkt Nederland volgens jou?

 .